Crucea de la Păun

Viața parohiei Iunie 29, 2016

Crucea Trinitas de pe dealul Păun cu o înălțime de 40 metri, este considerată cea mai înaltă cruce de pe teritoriul României (mai înaltă chiar decât cea de pe Caraiman care are 36 de metri înălțime).

mai mult...

Înălțimea și iluminarea crucii pe timp de noapte o fac să fie vizibilă din aproape orice punct al Iașului și de la zeci de kilometri depărtare, chiar și din localități aflate în stânga râului Prut, în Republica Moldova.

La miezul nopții de 21/22 august 2006, un sobor de 30 preoți în frunte cu PF Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei) a sfințit pe dealul Păun o cruce înaltă pe care este amplasată stația de emisie a Radio Trinitas. Antena are rolul de a permite unor localități mai îndepărtate de orașul Iași să recepționeze postul de radio Trinitas, noua antenă emițând pe o rază de 100 de kilometri.

Cu prilejul sfințirii, PF Daniel a evidențiat importanța acestei Cruci: „Această lucrare este deosebit de semnificativă din mai multe puncte de vedere. În primul rând este vorba de o Cruce care ne aduce aminte de Sf. Treime. De câte ori facem semnul Sf. Cruci zicem: «În numele Tatălui și al Fiului și al Sf. Duh». Deci, noi nu putem despărți Crucea de Sf. Treime pentru că Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul din Sf. Treime, S-a răstignit pe Sf. Cruce pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Crucea nu se desparte de Hristos și Hristos nu se desparte de Sf. Treime. De aceea, Radio Trinitas când înalță stâlpi în formă de Cruce preamărește Sf. Treime, dar și iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu pentru lume. Brațul vertical arată coborârea lui Dumnezeu Fiul spre noi, iar brațul orizontal arată ridicarea noastră spre viața veșnică și spre slava iubirii Sf. Treimi.”